Kosova

Sa shpenzon një student në Prishtinë për një muaj?

Varësisht nga rrethanat, studentët në Prishtinë për një muaj shpenzojnë nga 129 deri në 220 euro, përcjell albinfo.ch.

Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) së fundmi ka publikuar gjetjet e hulumtimit “Shporta e studentit”. Sipas të gjeturave, studentët që udhëtojnë çdo ditë për të studiuar në UP shpenzojnë mesatarisht 129 euro në muaj, ata që banojnë me qira shpenzojnë 220 euro/muaj, ata që banojnë në konvikte 140 euro/muaj, ndërsa ata që banojnë në Prishtinë shpenzojnë 139 euro në muaj.

Po ashtu, studentët shpenzojnë edhe për literaturë e materiale që nuk gjenden nëpër bibliotekat e fakulteteve. Sipas të gjeturave të këtij hulumtimi, studentët që shpenzojnë më së shumti për materiale shpenzuese gjatë një semestri janë ata nga Fakulteti i Arteve me 133 euro, Fakulteti i Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës me 122 euro si dhe ata nga Fakulteti i Shkencave Sportive 105 euro.

ORCA po ashtu i ka cilësuar shqetësuese rastet e raportuara nga disa studentë, sipas të cilëve “profesorët shesin librat ku janë vetë autorë, ndërkaq një pjesë e tyre blerjen e librit të vet e kanë bërë të detyrueshme për studentët”.

Kësisoj, ORCA ka bërë thirrje që të ndalohet kjo veprimtari.