Lajme

Shkenca tregon se ky aktivitet popullor zviceran rrit fuqinë e trurit dhe jetëgjatësinë

Jetëgjatësia zvicerane është aktualisht një nga më të lartat në botë

Një artikull i fundit i National Geographic shikon fuqinë rinovuese të natyrës në trurin tonë dhe shëndetin e përgjithshëm. Ajo që ne kemi njohur në mënyrë intuitive për shekuj me radhë tani po mbështetet nga prova të forta shkencore. Një shkollë alternative në Zvicër, jo shumë larg Cyrihut, po e vë në praktikë këtë shkencë, ndërkohë që shumë zviceranë pa dashur përfitojnë prej saj gjatë pushimit të tyre, transmeton albinfo.ch.

Arkitektët e peizazhit të shekujve 19 dhe 20, të cilët projektuan parqe të mëdha të qyteteve, e dinin se qasja në natyrë ishte e mirë për mendjen dhe trupin e njeriut. Para kësaj, mjeku zviceran i shekullit të 16-të, Paracelsus, besonte se shëndeti i mirë vinte nga gjetja e harmonisë midis njeriut dhe natyrës dhe se sëmundjet mund të shkaktoheshin nga kushtet psikologjike.

Njerëzit kanë evoluar për të jetuar në natyrë

Ideja qendrore është se ne kemi evoluar gjatë miliona viteve për të jetuar në natyrë. Pastaj, në një hark kohor relativisht të shkurtër, ne jemi zhytur në një botë betoni, ekranesh dhe tingujsh artificialë. I gjithë ky artificialitet po e kullon trurin tonë dhe po dëmton shëndetin tonë, ose siç shpjegon shkrimtari i natyrës, profesor David Gessner, “disa shkencëtarë do të thoshin se teknologjia po shkatërron ngadalë jetën tonë. Po na kthen në kafshë me dridhje të shpejtë. Është si një orë me zile që bie çdo 3o sekonda. Një pjesë prej nesh i mungon shtëpia stërgjyshore që është natyra”.

Dëshmitë gjenetike sugjerojnë se primatët, dega e gjitarëve që përmban njerëzit, ndryshuan nga gjitarët e tjerë rreth 85 milionë vjet më parë. Qytetet e para të banuara vazhdimisht u shfaqën ndoshta vetëm disa mijëra vjet më parë, transmeton tutje albinfo.ch.

Shkenca po e vërteton lidhjen

Tani, me teknologjinë e monitorimit të trurit, shkencëtarët janë në gjendje të regjistrojnë ndryshime në mënyrën se si funksionon truri kur ekspozohet ndaj një mjedisi natyror në krahasim me atë të krijuar nga njeriu. Pajisjet EEG që monitorojnë aktivitetin elektrik në tru tregojnë se ekspozimi ndaj natyrës redukton aktivitetin në korteksin parafrontal, një zonë e trurit që përdoret për planifikim dhe vendimmarrje. Mjediset urbane dhe teknologjia moderne mbingarkojnë jetën e kësaj pjese. Natyra e lejon atë të pushojë dhe të rimbushet, duke përmirësuar performancën e trurit. reduktimin e stresit dhe përmirësimin e shëndetit.

Dr. Mathew White dhe ekipi i tij në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Exeter morën të dhëna nga 10,000 banorë të qytetit dhe gjetën një lidhje midis aksesit në parqe dhe natyrë dhe niveleve më të ulëta të shqetësimit mendor. Diferenca mbeti edhe pas përshtatjes për pasurinë, punësimin dhe arsimin. Studime të tjera zbuluan se pacientët në shtretër spitalor me pamje nga natyra u shëruan më shpejt se ata pa. Hulumtimi suedez i udhëhequr nga Matilda van den Bosch, që mati rrahjet e zemrës, zbuloi se ekspozimi ndaj një pylli virtual mund të rivendoste qetësinë.

Në Kore, të dhënat e skanimit MRI tregojnë se si ndryshon rrjedha e gjakut të trurit kur njerëzit shikojnë skena të ndryshme. Skenat urbane shkaktojnë rrjedhje gjaku të lidhura me stresin, ndërsa skenat e natyrës nxisin zonat e trurit të lidhura me altruizmin dhe ndjeshmërinë.

Natyra mund të ndihmojë me depresionin

Studiuesit në Universitetin Stanford zbuluan se ata që kishin ecur në natyrë kishin më pak aktivitet në pjesët e trurit të lidhura me mendimet depresive. I njëjti hulumtim zbuloi se shikimi në natyrë rikthente trurin. Të shkosh për të njëjtën shëtitje në një mjedis urban nuk pati të njëjtin efekt. Studiuesit zbulojnë se banorët e qytetit kanë një rrezik 20 për qind më të lartë të çrregullimeve të ankthit dhe një rrezik 40 për qind më të lartë të çrregullimeve të humorit në krahasim me njerëzit në zonat rurale. Njerëzit e lindur dhe rritur në qytete kanë dy herë më shumë gjasa të preken nga skizofrenia.

Kopshti i fëmijëve pyjor zviceran

Kopshti pyjor në Langnau am Albis, jashtë Cyrihut në Zvicër, po e vë në veprim gjithë këtë duke i lidhur fëmijët me natyrën pesë ditë në javë.

Fëmijët i kalojnë ditët e tyre jashtë vetëm duke shkuar brenda në mot ekstrem. Ata lejohen të luajnë lirisht në ujë, të ngjiten në pemë dhe madje të përdorin thika. Mësuesja Danièle Bühler thotë se ka kërkime që tregojnë se lëvizja shumë në mënyra të ndryshme si fëmijë përmirëson zhvillimin e trurit që mund të përmirësojë aftësinë akademike në lëndë të tilla si matematika.

Një mësues e përshkruan një djalë që digjet pak si një përvojë e mirë pasi ai tani e di se zjarri është vërtet i nxehtë. Një prind flet për dy djemtë e saj. Ai që shkon në një shkollë pylli mund të luajë i lumtur me disa shkopinj. Tjetri që shkon në një shkollë të rregullt ka nevojë për shumë lodra plastike për t’u argëtuar.

Neuropediatri lokal Dr. Willy Krauthammer thotë se ai sheh shumë fëmijë me çrregullime të hiperaktivitetit, por kurrë nuk ka parë një që shkon në një kopsht fëmijësh në pyll. Ai gjithashtu thotë se fëmijët e kopshtit kanë më shumë vetëbesim.

Kopshti i pyjeve Langnau am Albis nuk është një koncept privat i çuditshëm që u shërben prindërve hipi. Është një shkollë publike.

Lidhja e natyrës zvicerane

Sport Swiss, një studim i bërë në vitin 2014, tregon se zviceranët janë të dytët më aktivë në Evropë pas Suedisë. 44% raportojnë se ushtrojnë disa herë në javë. Motivimi më popullor për t’u aktivizuar është të jesh në kontakt me natyrën. 92% thanë se kjo ishte shumë e rëndësishme (61%) ose e rëndësishme (31%). Hiking, çiklizëm, not dhe ski alpin ishin katër aktivitetet më të njohura.

Jetëgjatësia e gjatë zvicerane

Jetëgjatësia zvicerane është aktualisht një nga më të lartat në botë. Në vitin 2014 ishte 81 për burrat dhe 85.2 për gratë. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), Zvicra ka vendin e dytë më të lartë të jetëgjatësisë së meshkujve dhe të tretën për gratë.

Lidhja midis stresit të ulët dhe jetëgjatësisë është vërtetuar mirë. Një studim amerikan nga studiuesit e Harvardit dhe Stanford tregon se si stresi i lidhur me vendin e punës mund të zvogëlojë ndjeshëm jetëgjatësinë. Stresi i lidhur me mungesën e sigurimit shëndetësor, papunësinë dhe mungesën e kontrollit të punës dukej se ishin shkurtuesit më të mëdhenj të jetës.