Shqipëria

Shqipëri: Bie numri i aksidenteve në vitin 2020

Janar 2020, aksidentet rrugore u ulën me 10,6 % krahasuar me një vit më parë.

Në muajin janar 2020 u numëruan 93 aksidente rrugore, nga 104 aksidente të ndodhura në muajin janar 2019, duke u ulur me 10,6 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Sipas të dhënave që jep Instituti i Statistikave (INSTAT), në muajin janar 2020 numri i të aksidentuarve (të vrarë dhe të plagosur) ishte 122 persona nga 153 që ishte në janar 2019, duke u ulur me 20,3 %. Në muajin janar 2020 numri i të vdekurve nga aksidentet rrugore ishte 16 persona, nga 15 persona të vdekur në janar 2019. Në muajin janar 2020 aksidentet rrugore, në 79,6 % të rasteve, kanë ndodhur si pasojë e sjelljes së drejtuesit të mjetit.

Sipas INSTAT-it numri më i lartë i aksidenteve në këtë periudhë është kryer nga grupmoshat 25-34 vjeç dhe 45-59 vjeç, ku të dyja grupmoshat zënë nga 25,8 % të numrit të aksidenteve gjithsej. Aksidentet në grupmoshën 25-34 vjeç janë ulur me 20,0 %, ndërsa në grupmoshën 45-59 vjeç janë rritur me 33,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Sipas qarqeve, numrin më të madh të aksidenteve për muajin janar 2020 e shënoi Tirana (49), kjo edhe për shkak të fluksit shumë të madh të lëvizjes së makinave, e ndjekur nga Lezha (9), Fieri (6) dhe Korça (6).