Shqipëria

Shqipëria, ndër 10 vendet nga vijnë më shumë azilkërkues

Shqiptarët vazhdojnë renditen mes dhjetë kombeve nga kanë ardhur shumë azilkërkues për vitin 2018, thuhet raportin vjetor Agjencisë Evropiane për Monitorimin e Kërkesave Azilit BE, Zvicër dhe Norvegji. 

Venezuelasit, afganët, pakistanezët dhe shqiptarët e gjeorgjianët janë vendet prej nga kanë ardhur shumti kërkesa”, thuhet Raportin Vjetor Situatës Azilit Evropë  BE-së  botuar hënën (24.06). Si shqiptarët, ashtu edhe gjeorgjianët përbëjnë nga 3 për qind numrit total kërkesavethuhet raport. Shqipëria vendin e nëntë me mbi 22 mijë aplikacione për azil, para Venezuelës dhe pas Gjeorgjisë. 

Megjithatë, numri i azilkërkuesve nga Shqipëria ka rënë krahasim me vitin 2017, kur ky numër ishte mbi 26 mijë aplikacione. mesin e 30 vendeve kryesore, prej nga vijnë azilkërkuesit Evropë, gjendet vetëm edhe një vend tjetër i Ballkanit,  Serbia, me mbi 6000 kërkesa për azil. Kosova nuk gjendet këtë listë dhe raport përmendet vetëm katër herë. 

Numri i refugjatëve BE bie tërësi 

Kërkesat e shqiptarëve janë kryesisht Francë, por  këtë vend nuk janë listën e 10 vendeve kryesore nga vijnë kërkesat. Ato shënojnë një rënie prej rreth 10 për qind. Numri i madh i azilkërkuesve nga Shqipëria shpesh është parë si një nga arsyet, pse Franca ka qëndrim ashpër sa i përket çeljes negociatave anëtarësimit BE me Shqipërinë. Numri i madh i kërkesave shqiptarëve Francë është lidhur me ligjet liberale këtij shteti dhe procedurat e gjata, shkruan dw, përcjell albinfo.ch. 

Në përgjithësi numri i azilkërkuesve ne Evropë është në rënie dhe është në shifrat para krizës në Lindjen e Mesme. Komisionari për Çështje të Brendshme dhe Qytetare, Dimitris Avramopulos, ka thënë që “rënia e madhe e azilkërkuesve në Evropë është rezultat i përpjekjeve të përbashkëta evropiane në të gjitha frontet. Tash ne jemi duke i menaxhuar kufijtë më mirë, kemi partneritet me vendet e origjinës dhe të tranzitit, kemi mbrojtur azilkërkuesit gjatë udhëtimit të tyre dhe jemi marrë me shkaqet e migrimit”.