Muzikë

Slloveni: Koncert për mërgimtarë “Ditët e kulturës shqiptare”

Me një koncert për mërgimtarë nisën “Ditët e kulturës shqiptare” në Kopër të Sllovenisë, të cilat u organizuan nga Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike dhe shoqata “Iliria”.

Në simpoziumin e pestë, i cili u mbajt në Qendrën historike të Koprit, u promovua numri i shtatë i revistës “Gjuha e vjetër shqipe në Istër”.

Simpoziumin e hapi Heset Ahmeti, kryetar i shoqatës “Iliria”, i cili foli për botimin e kësaj reviste.

Po ashtu, panelistët -ambasadori i Shqipërisë, z.Pëllumb Qazimi, zv. ambasadori i Gjermanisë, dr. Bernhart Hauer, albanologu Paolo Muner, Ndue Lazri, shkrimtar, dhe Gëzim Muçolli dhe slloveni Peter Štoka referuan për gjuhën shqipe dhe toponimet shqiptare në Istër.

U vlerësua shumë i rëndësishëm botimi për herë të parë I doreshkrimit të albanologut slloven Jernej Kopitar në vitin 1829.

Vlen të theksohet se z. Shtoka ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për zbulimin e gjurmëve të hershme shqiptare në Slloveni.

Në këtë simpozium morën pjesë edhe ambasadori i Kosovës në Slloveni, z. Avni Katrati, përfaqësues të shoqatave në Slloveni, të atyre në Itali etj.

Pas simpoziumit, në teatrin e qytetit, në prani të shumë personaliteteve të jetës politike e kulturore, si kryetarit të komunës Koprit, dhe shumë bashkatdhetarëve u dha koncerti i tenorit të njohur shqiptar Kastriot Tusha. Tenori Tusha, i cili u përcoll nga pianistja Lule Elezi, interpretoi pjesë të zgjedhura të kompozimeve shqiptare. /Albinfo.ch.

 

Fotografia e Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike

 

Fotografia e Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike

 

Fotografia e Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike

 

Fotografia e Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike