Ekonomi

Strehimi në Gjermani: Pse pak të rinj blejnë shtëpi?

Numri i të rinjve që blejnë shtëpi në Gjermani po bie.

Më pak të rinj po blejnë shtëpi dhe ka një rënie të konsiderueshme sa u përket blerësve për herë të parë, ndërsa të moshuarit vazhdojnë të blejnë prona, sipas një studimi të ri nga Institut der deutschen Wirtschaft (IW) në Këln në emër të Sallës Bausparkasse Schëäbisch, transmeton albinfo.ch.

IW zbuloi se niveli i pronësisë së shtëpive për personat 25-34 vjeç në Gjermani ka rënë nga 17 për qind më 2010 në 12 për qind më 2017. Në fund të viteve 1990, kjo shifër ishte shumë më e lartë, në 23 për qind.

Ndërkohë, niveli i pronësisë së shtëpive ka rënë gjithashtu me pesë pikë përqindje midis 2010 dhe 2017 në grupmoshën 35-44 vjeç.

Në të njëjtën kornizë kohore, përqindja e të moshuarve 65-74 vjeç që zotërojnë shtëpitë e tyre u rritën me dy pikë përqindjeje, në 58 për qind.

Studimi gjithashtu zbuloi se numri i personave të vetëpunësuar që blejnë shtëpi është rritur, ndërsa më pak shërbyes civilë po hyjnë në tregun e pasurive.

Studiuesit thanë që tendenca në rënie në disa kategori mund të reflektojë ndryshimin e demografisë në Gjermani, për shkak të rritjes së migrimit, veçanërisht rreth vitit 2015, gjatë kulmit  të krizës së refugjatëve.

Po ashtu mund të varet nga fakti se të rinjtë po zgjedhin të studiojnë më gjatë dhe kjo do të thotë se ata po hyjnë në tregun e punës më vonë në jetë, gjë e cila mund të çojë në një blerje të mëvonshme të pronave të banimit, thanë studiuesit.

Tani bankat kërkojnë një depozitë më të lartë për të siguruar një hipotekë, ndërsa çmimet e shtëpive po rriten në mënyrë të qëndrueshme, përcjell albinfo.ch.