Lajme

Swisscom planifikon blerjen e Vodafone Italia

Swisscom planifikon të vazhdojë zgjerimin e saj në Itali, me blerjen për 8 miliardë euro (7.6 miliardë franga) të operatorit celular Vodafone Italia. Transaksioni duhet ta katapultojë gjigantin blu zviceran në rangun e operatorit të dytë më të madh në jug të Alpeve.

Grupi zviceran ka konfirmuar “negociatat ekskluzive” me homologun e tij britanik në lidhje me marrjen e plotë të parave të gatshme të Vodafone Italia, sipas një njoftimi për shtyp të botuar të mërkurën. Në fund të blerjes, objektivi i blerjes duhet të bashkohet me Fastweb, filialin italian të firmës zvicerane.

Sipas analistëve të Mirabaud, ky operacion i marrjes do të krijonte operatorin e dytë më të madh celular në Itali, menjëherë pas TIM. Të dy kompanitë e kombinuara do të kenë një xhiro të kombinuar prej rreth 7 miliardë euro dhe do të kenë 8,000 punonjës, detajuan ekspertët nga banka e Gjenevës në një shënim tregu.

Vlera e ndërmarrjes e Vodafone Italia u llogarit duke përdorur një shumëfish të 26 të fluksit operativ të parasë dhe një shumëfish të 7.6 të fitimit bruto operativ (Ebitda) që pritet këtë vit, tha Vodafone në një deklaratë të veçantë për shtyp.

Gjiganti britanik tregoi se kishte “hyrë në negociata ekskluzive me disa palë për të eksploruar konsolidimin e tregut në Itali”. Rezultati i negociatave është ende i hapur, megjithatë, paralajmëruan të dy grupet.

Vodafone Italia kishte 5,733 punonjës vitin e kaluar, me një xhiro prej 4.8 miliardë eurosh, me rënie 4.2%, dhe një Ebitda të rregulluar prej 1.5 miliardë, sipas raportit vjetor të Vodafone Group.

Fastweb, i cili ka më shumë se 3,100 punonjës, nga ana e tij rriti të ardhurat me 6.1% në 2.63 miliardë euro në 2023, ndërsa Ebitda u ul me 6.6% në 798 milionë. Filiali italian ka 3.5 milionë klientë në një treg telekomunikacioni të vlerësuar në 12 miliardë euro dhe i përshkruar si “një nga më konkurrentët në Evropë” për sa i përket komunikimit celular, detajoi gjigandi blu në Raportin e tij Vjetor.

Operatori historik zviceran beson se kjo blerje do të rrisë vlerën e tij të biznesit dhe fluksin e parasë. Transaksioni gjithashtu duhet të ketë një efekt pozitiv në dividentë./RTS