Lajme

Tarifa e përfitimit nga inflacioni u ul tek shitësit zviceranë

Mbikëqyrësi zviceran i çmimeve ka rritur presionin ndaj shitësve me pakicë që ai akuzon se kanë arkëtuar inflacionin në kurriz të konsumatorëve, përcjell tutje albinfo.ch

Stefan Meierhans është mbështetur në kërkimet mbi rritjen e çmimit të mallrave shtëpiake në Zvicër, veçanërisht nga grupi i konsulencës Deloitte.

“Deloitte ka arritur në përfundimin se, pavarësisht nga industria, shumë sektorë kanë shfrytëzuar mundësinë për të rritur çmimet,” tha ai të dielën.

Inflacioni zviceran u rrit në 2.8% vitin e kaluar, që është nën rritjen e çmimeve në shumë vende të tjera, por ende shumë mbi mesataren për Zvicrën me çmim të lartë.

Inflacioni ra në 1.7% në qershor, pasi arriti kulmin në 3.4% në fillim të vitit, ku banka qendrore parashikoi një normë vjetore prej 2.2% edhe pas rritjes disa herë të normave të interesit.

Në fillim të këtij viti, Meierhans vuri në shënjestër dy shitësit më të mëdhenj të Zvicrës, Migros dhe Coop, duke ndezur një luftë të ashpër fjalësh.

Ai tani dëshiron të zgjerojë fushatën e tij për të përfshirë të gjithë sektorin zviceran të shitjes me pakicë.

Christa Markwalder, presidente e Federatës Zvicerane të Shitjes me Pakicë, hodhi poshtë pretendimet për përfitime. “Për fat të mirë, Zvicra ka norma inflacioni më të ulët se vendet e tjera – por çmime të caktuara duhet të rriten si rezultat,” tha ajo për transmetuesin publik zviceran, SRF.

Coop tha se kishte kosto shtesë prej 250 milionë CHF (287 milionë dollarë) vitin e kaluar, të cilat nuk iu kaluan klientëve. Migros tha se mbikëqyrësi i çmimeve dështoi në llogaritjet kur bënte pretendime për përfitime.

Nuk ka dyshim se çmimet janë rritur në 12 muajt e fundit, dhe jo vetëm në dyqanet e rrugëve të mëdha. Çmimet e transportit ajror janë rritur 35%, energjia elektrike me 25%, gjalpi dhe yndyrat me 20%, dhe kostot e ngrohjes mesatarisht 16%, thekson SRF. Megjithatë, disa çmime, si karburantet dhe telekomunikacioni, kanë rënë kohët e fundit.

Meierhans ka ftuar shitësit me pakicë për të diskutuar rreth marzheve të fitimit në një ‘Summit të Fuqisë Blerëse’ që ai ka organizuar në shtator, përcjell tutje albinfo.ch