Lajme

Vazhdon rritja e çmimit të naftës

Pas një pauze të shkurtër javën e kaluar, çmimet e naftës janë përsëri në rritje të nxitur nga ndalesat e përkohshme që erdhën nga Rusia.

Çmimet e naftës u rritën më tej të hënën në mëngjes pasi investitorët u përqendruan në një perspektivë më të shtrënguar të furnizimit pasi Moska lëshoi ​​​​një ndalim të përkohshëm për eksportet e karburantit.

Kontratat e naftës së papërpunuar Brent u rritën me 71 centë, ose 0.76%, në 93.98 dollarë për fuçi deri në orën 10:00, pasi u ulën për 3 centë më poshtë të premten.

“Çmimet e naftës së papërpunuar kanë filluar javën me rritje, ndërsa tregu vazhdon të tronditet nga ndalimi i përkohshëm i Rusisë për eksportet e naftës dhe benzinës, në një treg tashmë të ngushtë, të kompensuar me mesazhin e ashpër të Fed-it se normat do të qëndrojnë më të larta për më gjatë”, tha analisti i tregjeve, Tony Sycamore, raporton Euronews.

Një rritje pothuajse e pandërprerë e çmimeve të naftës në muajt e fundit vazhdon të nxisë inflacionin në SHBA dhe BE dhe mund të bëjë të nevojshme rritje të mëtejshme të normës.

Normat e larta mund të ulin kërkesën dhe çmimet si pasojë. Prandaj, parashikimi i Fed prishi një rritje trijavore prej më shumë se 10% pasi Arabia Saudite dhe Rusia kufizuan furnizimin, duke zgjatur shkurtimet e prodhimit deri në fund të vitit.

Por njoftimi i Moskës javën e kaluar, duke ndaluar përkohësisht eksportet e benzinës dhe naftës në shumicën e vendeve, ka pasur një efekt të fortë në pritjet e tregut. Një numër në rritje analistësh mendojnë se nafta mund të arrijë 100 dollarë për fuçi, për herë të parë në 13 muaj.

Rusia është një nga furnizuesit më të mëdhenj të naftës në botë, prandaj njoftimi erdhi me një rritje të çmimeve të naftës në Evropë dhe nxiti shqetësimet për furnizim të ulët, veçanërisht për naftën për ngrohje, një derivat i naftës, ndërsa hemisfera veriore po shkon drejt dimrit.

Nafta është veçanërisht e rëndësishme për ekonominë globale, duke luajtur një rol vendimtar në transport dhe aviacion.