Lajme

Votuesit zviceranë mbështesin politikën e qeverisë për pandeminë

Parashikimet tregojnë një miratim të qartë të politikës së qeverisë për koronavirusin të dielën, pavarësisht protestave të zhurmshme të muajve të fundit.

Rezultatet përfundimtare do të dalin sot pasdite.

Kjo është hera e dytë këtë vit që votuesit zviceranë kanë një fjalë të drejtpërdrejtë mbi politikën e qeverisë për koronavirusin. Në qershor, 60% mbështetën tekstin fillestar të ligjit Covid-19, kuadrin ligjor për masat financiare dhe shëndetësore të marra nga qeveria për t’u përballur me pandeminë, përcjell albinfo.ch.

Pesë muaj më vonë, ndërsa numri i rasteve dhe tensionet sociale rriten – dhe pasi një variant i ri shkakton shqetësim në mbarë botën – votuesit përsëri e kanë fjalën e fundit. Kësaj radhe po votojnë ndryshimet në ligj që përfshijnë më shumë ndihmë financiare si dhe bazën ligjore për certifikatën Covid.

Të premten u raportuan 8032 raste të reja me Covid-19, 50% më i lartë se niveli në fillim të javës së kaluar. Shifrat dyfishohen çdo dy javë.
Dhe megjithëse protesta të forta dhe ndonjëherë të dhunshme kundër asaj që kundërshtarët e etiketuan një rregull “diskriminues” të certifikatës për të hyrë në vende të ndryshme publike, tendencat fillestare nga instituti gfs.bern të dielën sugjerojnë pranim të qartë publik. Mbështetja potencialisht mund të jetë deri në 63%. Gjithashtu pritet një përqindje shumë më e lartë se normalja e pjesëmarrjes.

“Në fund të fundit është një tjetër konfirmim i pozicionit të qeverisë”, tha Urs Bieri i gfs.bern për radio SRF të dielën. Bieri tha se megjithëse fushata ishte më e nxehtë se në qershor, votuesit vendosën përsëri në bazë të “përvojës së tyre të përditshme”. thanë se opinionet e tyre bazoheshin në përvojën e tyre të vaksinimit dhe certifikatën dhe jo në bazë të asaj se çfarë po thonë grupet politike.

Përfaqësuesit e kampit “po” mirëpritën mënyrën se si po formoheshin rezultatet. Politikania e partisë qendrore Marianne Binder tha se me rastet e reja ditore të Covid që po rriteshin ndjeshëm dhe varianti i ri Omicron që tashmë shkakton shqetësim në mbarë botën, votuesit kishin zgjedhur opsionin “pragmatik”.
Rezultati sanksionon politikën “e moderuar” zvicerane – duke shmangur bllokimet, duke mbajtur shoqërinë dhe ekonominë në lëvizje sa më shumë që të jetë e mundur – për t’u marrë me Covid-19, shtoi Isabelle Moret nga partia Radikale-Liberale. Ajo tha se tani ishte e rëndësishme që të dyja palët në një fushatë përçarëse të bashkohen dhe të “kalojnë këtë krizë së bashku”.

Ndërkohë, kampi i “jo” tha se ndërsa do të pranonte rezultatin, nuk do të ndryshonte qëndrim, bazuar në kundërshtimin ndaj certifikatës së Covid (të cilën disa gjatë fushatës e etiketuan “aparteid sanitar”) dhe asaj që ata e shohin si qeverinë mbizotëruese. pushtet në përgjithësi.
Qeveria nuk duhet ta marrë rezultatin të dielën si një “çek bosh” për të zbatuar çfarëdo mase që dëshiron, shtoi Céline Amaudruz nga Partia Popullore e krahut të djathtë – i vetmi grup politik i madh që ka bërë fushatë kundër ligjit. Çdo veprim i mëtejshëm duhej të ishte “koherent dhe i matur”, tha ajo.

Javët e fundit, pavarësisht nga numri në rritje i rasteve dhe shtrimeve në spital në Zvicër, si dhe masave të ashpra që po ndërmerren në Austrinë dhe Gjermaninë fqinje, qeveria zvicerane është ndalur nga ndërmarrja e veprimeve të reja thelbësore për të frenuar valën e pestë.
Reagimi i organit ekzekutiv ndaj votimeve të së dielës pritet pasditen e sotme ose në mbrëmje, pasi të gjitha votimet dhe rezultatet përfundimtare të jenë zyrtarisht.