Lajme

Zvicër: Votimi i shtrenjtë për ligjin për furnizimin me energji elektrike 

Deri më tani, mbi pesë milionë franga janë caktuar për votimin intensiv të ligjit për furnizimin me energji elektrike.

Votimi i ligjit për furnizimin me energji elektrike, i cili do të votohet më 9 qershor, premton të jetë intensiv dhe mbi të gjitha i kushtueshëm. Shifrat e dorëzuara deri më tani në Zyrën Federale të Auditimit (SFAO) tregojnë: Komitetet e po-së kanë në dispozicion më shumë se katër milionë franga, dy komitetet jo kanë deri tani gjithsej një milion franga.

Votimi i ligjit për furnizimin me energji elektrike ka të ngjarë të mobilizojë dukshëm më shumë para se tre propozimet e tjera të votimit. Si një organizatë e vetme, Fondacioni Zviceran i Energjisë (SES) po jep më shumë para për fushatën e votimit: rreth një milion franga – që është rreth gjashtëdhjetë përqind e rezervave të fondacionit, e cila financohet kryesisht nga donacione të vogla, transmeton albinfo.ch.

Drejtori menaxhues i SES Nils Epprecht e shpjegon këtë me rëndësinë e shabllonit për fondacionin. Ligji për furnizimin me energji elektrike me energji të rinovueshme është “piketa qendrore për tranzicionin e energjisë” dhe sjell një “përparim në zgjerimin e burimeve të rinovueshme”. Kjo do të bënte të mundur heqjen graduale të “burimeve të energjisë fosile që dëmtojnë klimën dhe energjisë bërthamore”, dhe pikërisht ky është qëllimi i fondacionit.

Buxhetet e larta të kompanive të energjisë elektrike

Përveç fondacionit zviceran të energjisë (974,000 franga), WWF (358,000 franga) dhe PS (280,000 franga), veçanërisht kompanitë e mëdha të energjisë elektrike po bëjnë shumë para për fushatën e votimit. Alpiq, BKW dhe Axpo po buxhetojnë secila nga një çerek milion franga, siç është edhe Shoqata e Kompanive Zviceriane të Energjisë Elektrike.

Presidenti i SVP-së Marcel Dettling, partia e të cilit ishte e vetmja parti që votoi kundër ligjit për furnizimin me energji elektrike, thotë se kjo tregon se kompanitë e mëdha të energjisë elektrike shpresojnë në miliarda subvencione. SVP deklaron gjysmë milioni franga si buxhet për fushatën e votimit, ashtu si edhe Fondacioni Franz Weber. “Rryma lajkatare” ose “rryma bërthamore”

Në tekstin e Ligjit për Furnizimin me Energji Elektrike, më kot kërkohet termi “energji bërthamore” ose “energji bërthamore”. E megjithatë tema luan një rol në votim që nuk duhet nënvlerësuar. Fondacioni i Energjisë është i bindur se Akti i Furnizimit me Energji Elektrike “krijon kushtet që ne t’i themi lamtumirë termocentraleve bërthamore”, thotë drejtori menaxhues i SES Epprecht. Presidenti i SVP Dettling thotë pikërisht të kundërtën. Nëse ligji për furnizimin me energji elektrike hyn në fuqi, do të ketë nevojë për më shumë termocentrale bërthamore se sot.

Nëse Zvicra prodhon edhe më shumë “energji elektrike të sheshtë”, do të jetë edhe më i rëndësishëm furnizimi me “energji bërthamore e sigurt”, e cila do të rrjedhë edhe kur dielli nuk ndriçon dhe era nuk fryn. Votimi për ligjin federal për furnizimin e sigurt me energji elektrike me energji të rinovueshme sapo ka filluar. Premton të jetë jo vetëm intensive, por edhe e shtrenjtë.