Lajme

A do të vendosë Zvicra shërbimin e detyrueshëm ushtarak për gratë?

Një komitet ndërpartiak nisi një nismë popullore të mërkurën duke bërë thirrje për futjen e shërbimit të detyrueshëm ushtarak ose të mbrojtjes civile për gratë. Anëtarët e komisionit thonë se çdo person me kombësi zvicerane duhet të shërbejë në ushtri ose në një shërbim të ngjashëm të njohur me ligj, siç është mbrojtja civile, transmeton albinfo.ch

“Të gjithë duhet të përkushtohen ndaj komunitetit dhe mjedisit të paktën një herë në jetë”, thuhet në tekstin e nismës.

“Iniciativa bën një hap historik të dyfishtë, mishëron barazinë gjinore në shërbim të komunitetit dhe njeh format civile të angazhimit si të barasvlefshme me shërbimin ushtarak.”

Neni 59 i Kushtetutës Federale të Zvicrës thotë: “Çdo burrë me shtetësi zvicerane është përgjegjës për shërbimin ushtarak. Shërbimi civil alternativ do të parashikohet me ligj.”

Rekrutët në përgjithësi duhet të bëjnë 18 javë kamping (më gjatë në disa raste). Më pas atyre u kërkohet të kalojnë disa javë në ushtri çdo vit derisa të kenë kryer një minimum prej 245 ditësh shërbimi. Shërbimi ushtarak është i detyrueshëm për burrat zviceranë të moshës 18 vjeç e lart. Gratë mund të zgjedhin të bëjnë shërbimin ushtarak, por kjo është e rrallë. Ndërkohë që gratë shërbejnë në ushtrinë zvicerane, ato përbëjnë një pjesë shumë të vogël të ushtrisë, transmeton albinfo.ch

Deri më tani, nuk ka pasur asnjë sondazh të përhapur për të parë se sa popullore është ideja në mesin e popullatës zvicerane, megjithëse prirja konservatore e votuesve zviceranë mund ta shohë idenë të dështojë, duke qenë se gratë nuk arritën të drejtën e votës universale në çdo kanton deri në vitin 1990.

Komisioni ka afat deri më 26 tetor 2023 për të mbledhur 100,000 nënshkrimet e nevojshme për të sjellë këtë çështje në kutinë e votimit. Komiteti ka thënë se pasi të mblidhen nënshkrimet e nevojshme, çështja me shpresë do të hidhet në votim në vitin 2025. Nëse masa miratohet në një referendum të ardhshëm, Zvicra do të bëhet vendi i tretë në botë, pas Izraelit dhe Norvegjisë, që e bën shërbimin ushtarak të detyrueshëm për të dy gjinitë, transmeton tutje albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI