Lajme

Debat për kurset e gjermanishtes për refugjatët në Austri

Austria po debaton për mënyrën më të mirë për të ofruar klasa gjermane për refugjatët dhe për të promovuar integrimin, siç raporton Der Standard.

Së pari, refugjatët zakonisht kanë një mësues të vetëm gjermanishtfolës dhe pothuajse asnjë kontakt me nxënësit gjermanishtfolës në shkolla, duke reduktuar ndjeshëm kontaktin e tyre me gjuhën. Ata gjithashtu nuk e dëgjojnë kurrë gjuhën e tyre amtare në kontekstin e shkollës.

Megjithatë, kjo ndodh kryesisht te nxënësit me njohuri të dobëta të gjermanishtes nga Turqia, Siria, Kosova, Serbia dhe madje edhe Austria.

Situata është e ndryshme në shumicën e klasave që janë ngritur për fëmijët refugjatë ukrainas, shkruan e përditshmja. Këta fëmijë zakonisht kanë të paktën dy mësues që flasin gjermanisht.

Gazeta austriake thotë se studentët tashmë e kanë vënë re ndryshimin. “Klasa gjermane me fëmijë nga Siria ndahet vetëm me një mur nga klasa ukrainase – dhe të gjithë mund të shohin se ku shkojnë burimet”, thuhet në raport.