Kuzhina shqiptare

Fli Kosove

Flija e përgatitur me saça është specialitet i kuzhinës tradicionale shqiptare, por që kryesisht gatuhet në vende malore. Flija është specialitet që përgatitet në mbarë Kosovën, sidoqoftë me variacione rajonale.

fli kosovePërbërësit:

•       2 kg miell,
•       400 gr mazë ose gjalpë,
•       3 dcl ajkë ose kos i trashë,
•       kripë, ujë.

Përgatitja:

Në enë 5-6 litërshe hidhen ujë, kripë dhe duke e tundur i shtohet mielli i situr, gjersa të gatuhet një brumë më i hollë se i petullave (sa të mvishet gishti).
Në tepsi të nxehtë, të lyer me yndyrë, hidhet në shirita me xhezve brumi i përgatitur, nga rrethi i tepsisë deri afër mesit. Piqet nën saç,ose në furrë, shkalla e lartë, e kyçur vetëm pjesa e sipërme e furrës në temperaturë të lartë.
Posa të marrë një faqe ngjyrë të verdhë dhe pikla të kafenjta, spërkatet me mazë ose yndyrë të bashkuar me ajkë ose kos dhe gjalpë. Hidhet përsëri një shtresë brumi tashmë në të njëjtën mënyrë, por midis dy rrathëve në vende të zbrazëta.
Piqet, lyhet me mazë për të vazhduar në të njëjtën mënyrë, gjersa të harxhohet i tërë brumi. Pasi të piqet e tëra, sipërfaqja e flisë lyhet mirë me yndyrë dhe tepsia vendoset në prush, mbulohet me saç, ose futet në furrë të kyçur në tërësi, në shkallën e ulët, për t’u pjekur përfundi edhe 15-20 minuta në temperaturë të lartë.
Shërbehet me djathë, kos, turshi, mjaltë, etj.

Ju bëftë mirë!


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI