Lajme

Kaq është buxheti i Gjenevës për vitin 2020

Vitin tjetër, kantoni i Gjenevës planifikon të shpenzojë 9,143 miliardë CHF. Sidoqoftë, të ardhurat e parashikuara janë vetëm 8,553 miliardë CHF, duke lënë një mungesë prej 590 milionë CHF, sipas një njoftimi për shtyp të qeverisë kantonale

Financat e kantonit janë goditur shumë nga të dy palët. Kostot do të rriten ndjeshëm, kryesisht për shkak të shpëtimit të fondit të pensionit të punonjësve shtetëror (+213 milionë) dhe subvencioneve më të larta të sigurimeve shëndetësore (+176 milionë).

Për më tepër, buxheti i kantonit përfshin rritjen e shpenzimeve për spitalet (+49 milionë) dhe stafin qeveritar (+54 milionë), përcjell albinfo.ch.

Në të njëjtën kohë, të ardhurat do të jenë 186 milionë CHF për shkak të ndryshimeve të taksave të ndërmarrjeve, të cilat do të fillojnë vitin e ardhshëm.

Në maj të vitit 2019, një shumicë e votuesve në Gjenevë (58.21%) votuan në favor të një pakete ndryshimesh, duke përfshirë një normë të re universale më të ulët të taksave të ndërmarrjeve prej 13.99%.

Kishte frikë se shkalla e mëparshme prej 24% do të shtynte disa nga këto kompani të largoheshin.

Gjeneva ka shpenzimet e dyta më të larta për kokë banori të Zvicrës pas Bazelit, shkruan tutje albinfo.ch.

Në vitin 2018, shpenzimet janë shpërndarë në kulturë, sport dhe kohën e lirë (30%), mirëqenien (15%), financimin (13%), sigurinë (12%), administratën (12%), transportin (7%), arsimin (6 %) dhe ambienti (5%).

Në fund të vitit 2018, kantoni kishte 11.8 miliardë CHF borxh.