Lajme

Kur do të ndodhë rimëkëmbja e ekonomisë globale nga pandemia

Dy ekspertë të ekonomisë globale sinjalizuan se ditët e para të rimëkëmbjes së pandemisë ishin më të forta se sa pritej në disa vende dhe industri, një kthim në shëndetin e plotë ka të ngjarë të jetë më i gjatë dhe më i tronditur sesa parashikuan më parë.

Organizata Botërore e Tregtisë tha se pret që tregtia globale e mallrave të bjerë me 9.2% këtë vit nga 2019, krahasuar me rënien 12.9% të parashikuar në prill, sipas parashikimeve në Gjenevë.

Por, OBT gjithashtu tha se pret rritje të tregtisë globale prej 7.2% më 2021, shumë më e dobët se parashikimi paraprak për një kthim prapa prej 21.3%.

Fondi Monetar Ndërkombëtar paralajmëron se rikthimi mund të zgjasë të paktën një vit më shumë.

“Ne presim që prodhimi global të mbetet shumë poshtë parashikimeve tona parapandemike për një periudhë afatmesme”.

Parashikimet vijnë pasi reagimi i sapolindur i verës në aktivitetin ekonomik ka filluar të qetësohet me shfaqjen e një vale të dytë infeksionesh në pjesë të Evropës dhe SHBA. Evropa është përpjekur të mbajë nën kontroll pandeminë, por rastet e Covid-19 në Gjermani po rriten me më shumë që nga vala fillestare në prill. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, ndërkohë, u ka kërkuar punëtorëve të qëndrojnë në shtëpi dhe ka njoftuar kufizime më të ashpra që synojnë parandalimin e një përshpejtimi të infeksioneve, shkruan “Reuters”, përcjell albinfo.ch.