Lajme

Macron i jep mesazh të ashpër kryeministrit britanik Johnson

Kur Emmanuel Macron dhe Boris Johnson folën para gazetarëve përpara takimit të tyre në Paris të enjten, ata qëndruan krah për krah, por dukej sikur jetonin në universe paralele.

Të dy burrat kanë qëndruar fort në linjat e tyre – kryeministri britanik duke kërkuar që Bashkimi Evropian të rihapë marrëveshjen e Brexit-it, Presidenti francez duke thënë se kjo nuk është e mundur.

Macron tha se ai shpesh është portretizuar si “njeriu i vështirë” në bisedimet e Brexit-it. Por,  ka mbetur pak kohë për të ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme marrëveshjen ekzistuese, tha ai. “Ne nuk do të gjejmë një marrëveshje të re tërheqjeje brenda 30 ditësh, e cila do të jetë shumë e ndryshme nga ajo ekzistuese”, përcjell albinfo.ch.

Presidenti francez përsëriti qëndrimin e tij se Brexit “nuk është zgjedhja e Bashkimit Evropian”, përcjell albinfo.ch.

Vizita e Johnson në Paris ishte rezultati i dytë i një udhëtimi që synonte të shtyhej Bashkimi Evropian të zhvendosë pozicionin e tij në Brexit. Kryeministri këmbëngul se BE-ja duhet të hedhë të ashtuquajturin prapavijë irlandeze – një kërkesë që deri më tani ka rënë në vesh të shurdhër midis liderëve të bllokut.

Johnson kishte qenë i qartë me deklaratën e tij se britanikët do të dalin me çdo kusht nga BE-ja, le të kushtojë sa të dojë. Motoja e tij: “Luftë ose fundosje” nuk parashikon kompromise me Bashkimin Europian, përcjell albinfo.ch.