Literaturë

Reto Hänny fiton çmimin kryesor të letërsisë zvicerane

Autori zviceran Reto Hänny është vlerësuar me Çmimin e Madh Zviceran për Letërsinë për veprën e tij të jetës, përcjell albinfo.ch.

Hänny, nga Tschappina në kantonin Graubünden, është më i njohur për romanet e tij Sturz (2020), Blooms Schatten (2014), Helldunkel. Ein Bilderbuch (1994), Flug (1985), Cyrih, Anfang September (1980) dhe Ruch. Ein Bericht (1979). Puna e tij merr frymëzim nga fëmijëria e tij në malet Graubünden, duke u rritur në Chur, kryeqyteti kantonal, dhe trazirat e Cyrihut të viteve 1980 së bashku me shtypjen e tyre nga policia.

“Librat e tij trajtojnë këto tema, jo kronologjikisht apo autobiografikisht, por përmes asociacioneve idesh, copa kujtimesh dhe ëndrrash, shpikje dhe mbi të gjitha përmes pastiçeve, në të cilat ai përvetëson letërsinë botërore”, tha Zyra Federale e Kulturës në një deklaratë të enjten.

Çmimi i Madh Zviceran për Letërsinë është me vlerë 40,000 CHF dhe do të dorëzohet më 25 maj, përpara Festivalit të Letërsisë Solothurn, përcjell tutje albinfo.ch.