Lajme

Rritja e çmimeve të energjisë dhe ushqimit në Evropë vazhdon trendin e inflacionit

Inflacioni në Francë ra më pak se sa pritej në muajin shkurt, pasi rritja më e shpejtë e çmimeve të energjisë kompensoi një ngadalësim të mprehtë të kostove të ushqimit, duke dëmtuar shpresat se Banka Qendrore Evropiane do të ulë së shpejti normat e interesit.

Rritja e ngadaltë e çmimeve të ushqimeve dhe mallrave të prodhuara në Francë çoi inflacionin në ekonominë e dytë më të madhe të Eurozonës në 3.1 për qind në shkurt, nga 3.4 për qind një muaj më parë, tha të enjten agjencia kombëtare e statistikave.

Leximi i fundit ishte niveli më i ulët që nga shtatori 2021, por ishte pak mbi nivelin prej 3 për qind të parashikuar nga ekonomistët në një sondazh të Reuters.

Inflacioni në Spanjë ra në përputhje me parashikimet në 2.9 për qind në shkurt, duke e rikthyer atë nën 3 për qind për herë të parë në gjashtë muaj, por një përshpejtim i çmimeve të karburantit kompensoi pjesërisht rritjen më të ulët të kostove të energjisë elektrike, sipas zyrës së statistikave të vendit.

Meqenëse pandemia e koronavirusit dhe pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi rritjen më të madhe të çmimeve të konsumit, inflacioni i Eurozonës është ngadalësuar me shpejtësi, duke i lënë politikëbërësit e BQE-së të përpiqen të vlerësojnë se sa shpejt do të bjerë në objektivin e tyre prej 2 për qind.

Presidentja e BQE-së, Christine Lagarde, i tha Parlamentit EUropian këtë javë se rritja e çmimeve pritej të “vazhdonte të ngadalësohej, pasi ndikimi i goditjeve të kaluara po zbehet dhe politika e shtrënguar moNentare do të ndihmojnë në uljen e inflacionit”.

Megjithatë, Lagarde tha se rritja e pagave mbeti e fortë dhe do të ishte “një shtysë gjithnjë e më i

BQE planifikon të publikojë parashikime të reja për rritjen e çmimeve pas takimit të saj javën e ardhshme.

Goldman Sachs pret që ajo të ulë parashikimin e saj për inflacionin në Eurozonë këtë vit nga 2.7 për qind në 2.3 për qind dhe për vitin e ardhshëm nga 2.1 për qind në 2 për qind – në përputhje me objektivin e BQE.