Autotech

Shkencëtarët zviceranë zhvillojnë video lojë që kontrollohet nga mendja

Studiuesit në Zvicër kanë zhvilluar një teknologji, e cila lejon njerëzit me funksione motorike të dëmtuara rëndë të luajnë lojëra video, duke përdorur vetëm mendjen e tyre, përcjell albinfo.ch

Shkencëtarët thonë se qëllimi përfundimtar i projektit është të ndërtojë një sistem, përmes së cilit një karrocë mund të kontrollohet nga sinjalet e trurit të përdoruesit të tij, duke ndihmuar ata që kanë lëvizshmëri të kufizuar.

Programi, i quajtur ‘Shofer truri’, po përkrahet nga njerëzit, përfshirë Samuel Kunz, i cili u paralizua pas një aksidenti.

Kunz drejton një makinë gare dixhitale duke fotografuar në cilën mënyrë dëshiron të lëvizë. Kur ai mendon për dorën e majtë, mjetet e makinës u larguan. E njëjta gjë funksionon për të drejtën. Nëse shoferi mendon për të dy duart në të njëjtën kohë, makina lëviz drejt përpara. Më mbresëlënëse, kur Kunz zbraz mendjen dhe qetësohet, ai mund të ngadalësojë automjetin.

Ky lundrim kërkon shumë praktikë dhe përpjekje, shpjegon Kunz.

“Unë duhet të jem shumë i përqendruar. Lidhja midis gishtërinjve dhe trurit tim nuk është më atje. Unë ende përpiqem të lëviz gishtat vetëm në kokën time dhe kështu që duhet shumë përqendrim për ta bërë atë saktësisht në të njëjtën mënyrë çdo herë”, tha ai.

Vitin tjetër, kampionatet e Cybathlon do të ftojnë njerëzit me aftësi të kufizuara fizike nga e gjithë bota në Cyrih për të garuar, duke përdorur teknologjinë e fundit.

‘Shoferi i trurit’ do të shfaqet në konkurs, me katër pjesëmarrës që garojnë me mendjen e njëri-tjetrit për të kapërcyer vijën e finishit, përcjell albinfo.ch.