Lajme

Ndikimi ekonomik i ligjit zviceran për kanabisin

Kanabisi gjeneron një qarkullim vjetor prej rreth 1 miliard CHF në Zvicër, sipas një studimi të ri, transmeton albinfo.ch.

Shifra, e publikuar nga Universiteti i Gjenevës të hënën, përmban prodhimin, importin dhe tregtinë në ekonominë në hije, si dhe aktivitetin ekonomik të ligjshëm, veçanërisht policinë, sistemin e drejtësisë, punën sociale dhe kujdesin shëndetësor.

Është ekuivalenti i 582 milionë CHF në të ardhurat vjetore të tregut zviceran për kanabisin rekreativ, sipas studiuesve.

Për më tepër, xhiroja direkte dhe indirekte e segmenteve të tjera të sistemit të kanabisit arrin në rreth 425 milionë CHF në vit pa u faktorizuar në vlerën totale të shtuar bruto, thuhet në studim.

Studiuesit gjithashtu simuluan tre skenarë të ndryshëm për të treguar ndikimin e mundshëm ekonomik të rregullimit alternativ të kanabisit. Do të arrinte një qarkullim prej 650 milionë CHF deri në 200 milionë CHF.

Kanabisi është një drogë e ndaluar në Zvicër. Produktet e kanabisit lejohen vetëm nëse përmbajnë më pak se 1% të substancës aktive THC. Por, edhe atëherë duhet të respektohen disa rregulla. Që nga maji 2021, provat shkencore pilot me kanabis për qëllime rekreative janë lejuar me miratim nga qeveria.

Një studim i mëparshëm i publikuar nga një grup organizatash, përfshirë Addiction Switzerland në vitin 2020, vlerëson se tregu kombëtar i kanabisit ka vlerë deri në 500 milionë CHF, transmeton tutje albinfo.ch.