Koronavirusi: çast pas çasti

Agjencia Evropiane e Sëmundjeve Infektive rekomandon testime masive

Agjencia Evropiane e Sëmundjeve Infektive (ECDC) u ka bërë thirrje vendeve që të vazhdojnë të zbatojnë masat e duhura për distancën sociale dhe higjenën dhe të testojnë, kërkojnë dhe monitorojnë rastet e infeksionit për të ndaluar pandeminë koronavirus, përcjell albinfo.ch.

“Për vendet që zbatojnë këto masa, rreziku është i moderuar, por rreziku i përshkallëzimit është shumë i lartë në vendet që nuk zbatojnë masat, siç është distanca fizike ose gjurmimi i kontakteve të personave të infektuar”, tha Mike Ketchpol, shkencëtar kryesor në Qendrën Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Ai thekson se është thelbësore të kujtoni njerëzit se virusi vazhdon të qarkullojë në bashkësi dhe se ato mund të zvogëlojnë ekspozimin e mundshëm ndaj virusit duke iu përmbajtur masave të përcaktuara.

ECDC vëren se shumë vende po testojnë gjithashtu raste me simptoma të buta dhe raste asimptomatike, duke rezultuar në një rritje të numrit të rasteve të raportuara.

Agjencia paralajmëron gjithashtu për një rritje të vazhdueshme të konsiderueshme të sëmundshmërisë në vendet ku nuk ekzistojnë masa në distancë fizike.

Agjencia rekomandon testime masive për të kontrolluar transmetimin e virusit te popullata, zbulimin e shpejtë të kontakteve të infektuar dhe izolimin dhe trajtimin e rasteve të identifikuara dhe karantinës.