Lajme

Fond për të financuar kompanitë evropiane të teknologjisë

Zyrtarë të Bashkimit Evropian po përgatiten për të lançuar një fond i cili do të përdoret për të investuar në kompani teknologjike të cilat mund të konkurrojnë me gjigantët Amerikanë dhe ato Kinezë sipas Financial Times.

Sipas një dokumenti të brendshëm flitet për një Fond Evropian 100 miliardë euro në kompanitë evropiane me potencial të lartë, raportojnë mediat kosovare.

Ky është hapi më drastik që autoritetet evropiane kanë ndërmarrë krahas inkurajimit të kompanive të kontinentit për të kapur konkurrentët amerikanë dhe kinezë.

Dokumenti përmendte kërcënimet amerikane, si Google, Apple, Facebook dhe Amazon dhe firmat kineze, si Baidu, Alibaba dhe Tencent.

“Evropa nuk ka kompani të tilla”, shkruhej të dokument. “Ky përbën kërcënim për rritjen ekonomike, numrit të vendeve të punës dhe influencës së Evropës në sektorë strategjikë”.

Nuk dihet nëse ky propozim do të marrë miratimin e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian. Edhe pse Evropa është pas SHBA-së dhe Kinës si shtëpi e kompanive teknologjike globale, rajoni ka ndërmarrë një rol udhëheqës në rregullimin e industrisë.

Analistët presin që Evropa të ruajë këtë qëndrim të ashpër ndaj gjigantëve të teknologjisë kur bëhet fjalë për probleme, si privatësia e të dhënave, konkurrenca dhe taksi