Koronavirusi: çast pas çasti

Ekonomia zvicerane mund të humbasë deri në 35 miliardë CHF

Koronavirusi do t'i kushtojë ekonomisë zvicerane CHF22 miliardë (22.7 miliardë dollarë) në skenarin më të mirë, kanë paralajmëruar ekonomistët. Humbjet mund të rriten lehtësisht deri në 35 miliardë CHF midis marsit dhe qershorit

Një bllokim mbarëkombëtar i dyqaneve dhe shërbimeve jo thelbësore do të bëjë që Zvicra të ketë humbje të mëdha. Instituti Ekonomik Zviceran KOF llogariti një mungesë të produktivitetit prej 1 miliard CHF në javë, përcjell albinfo.ch.

Në veçanti, sektorët e shitjes me pakicë, transporti dhe turizmi vuajnë nga pasojat e pandemisë.

Një pjesë e madhe e kostos është shkaktuar nga mbyllja e kompanive dhe efektet e punëtorëve që sëmuren ose janë në karantinë, thotë KOF.

Por 44% -71% e pasojave negative ekonomike të Covid-19 ka të ngjarë të shkaktohen nga ndërprerjet në tregtinë me vendet e tjera.

“Edhe nëse strategjia aktuale zbatohet me sukses, kostot ekonomike për Zvicrën do të përcaktohen kryesisht nga mjedisi ndërkombëtar,” tha Jan-Egbert Sturm, drejtor i KOF. “Në qoftë se kriza nuk përfshihet në nivel global, problemet ekonomike në Zvicër do të mbeten të rënda.”

Bllokimi zviceran që filloi më 17 mars do të vazhdojë deri të paktën më 19 prill, përcjell tutje albinfo.ch.

Por të martën zyrtari i lartë shëndetësor zviceran Daniel Koch paralajmëroi se “ne jemi vetëm në gjysmën e rrugës”.

KOF më parë i ka bërë thirrje qeverisë të bëjë më shumë për të mbrojtur ekonominë gjatë pandemisë. Qeveria deri më tani ka ndarë më shumë se 60 miliardë CHF për të mbuluar pagat e humbura, lëshimin e kredive urgjente për kompanitë dhe injektimin e fondeve emergjente në sektorë të veçantë.