Lajme

Pse Austria dëshiron të përshpejtojë integrimin e të huajve në fuqinë punëtore?

Qeveria austriake po shikon masat që synojnë integrimin e emigrantëve në tregun e punës me një ritëm më të shpejtë.

Politikanët dhe ekspertët u mblodhën në ‘Konferencën e Integrimit Austriak’ në kryeqytetin Vjenë ditë më parë, njoftoi transmetuesi ORF.

Ministrja e Integrimit, Susanne Raab, e Partisë Popullore Austriake (ÖVP), kërkoi që dokumentet e qëndrimit të lëshohen me shpejtësi në mënyrë që njerëzit të mund t’i bashkohen fuqisë punëtore, transmeton albinfo.ch.

Ministri tha se njohja e kualifikimeve arsimore, veçanërisht në sektorin e shëndetësisë dhe kujdesit, duhet të rritet në Austri. Bashkimi i shpejtë në tregun e punës është “çelësi i integrimit të suksesshëm”, tha Raab në hapjen e ngjarjes.

Raab mbrojti përshpejtimin e procesit të integrimit në mënyrë që njerëzit që kanë të drejtë për azil të mos qëndrojnë në sistemin e përfitimeve sociale për një periudhë të gjatë kohore.

Në funksion të ndryshimit demografik dhe rritjes së kërkesës për punëtorë në Austri, nevojitet një rimendim i tregut të punës për të shfrytëzuar të gjithë potencialin e disponueshëm, kërkoi Ministri i Punës i ÖVP Martin Kocher.

Për të mundësuar këtë, Kocher tha se Kartoni Kuq-Bardhë-Kuq (leja e qëndrimit e Austrisë për punëtorët e kualifikuar) duhet të përdoret më shumë, por që lejet duhet të lëshohen nga autoritetet “më shpejt” dhe të jenë më pak burokratike dhe më të fokusuara”.

Kocher tha se Austria synon të përdorë Kartonin Kuq-Bardhë-Kuq për të tërhequr një minimum prej 15,000 punëtorësh të kualifikuar çdo vit nga vendet jo-BE në Austri deri në vitin 2027.

Qëllimi është të theksohen mundësitë në Austri për të rinjtë që nuk kanë punë në vendin e tyre, tha Kocher.

ÖVP kryeson qeverinë e koalicionit në Austri me të Gjelbërit.

Partia e qendrës së djathtë në përgjithësi mban një qëndrim të ashpër ndaj imigracionit dhe më parë ka mbrojtur rregulla më të ashpra ndaj të huajve në lidhje me të drejtën e tyre për përfitime sociale.

Ndërkohë, partia Austria e Re dhe Forumi Liberal (NEOS) i bëri thirrje Austrisë që të kërkonte jashtë vendit për frymëzim për përditësimin e ligjeve të imigracionit.

Në një deklaratë për shtyp, NEOS bëri thirrje për një “model të bazuar në modelin kanadez për t’u dhënë emigrantëve të kualifikuar një perspektivë të qartë dhe në të njëjtën kohë për të luftuar mungesën e punës së brendshme”.