Lajme

Çfarë dimë për llojin e ri të koronavirusit?

Një variant i ri i COVID-19, i zbuluar në Afrikën e Jugut, me një numër të lartë mutacionesh ka ngritur shqetësime midis shkencëtarëve dhe ka shkaktuar kufizime të udhëtimit nga një numër vendesh.

Instituti Kombëtar për Sëmundjet Transmetuese (NICD) tha se 22 raste pozitive të variantit të ri janë regjistruar në vend pas sekuencës gjenomike.

Ministri i Shëndetësisë i Afrikës së Jugut, Joe Phaahla, tha se varianti qëndron pas një rritjeje “eksponenciale” të rasteve të raportuara, duke e bërë atë një “kërcënim të madh”.

Varianti i ri COVID-19, i quajtur B.1.1.529, ka një plejadë shumë të pazakontë mutacionesh, të cilat janë shqetësuese, sepse mund ta ndihmojnë atë të shmangë përgjigjen imune të trupit dhe ta bëjë atë më të transmetueshëm, kanë thënë shkencëtarët.

Shkencëtarët e Afrikës së Jugut kanë zbuluar më shumë se 30 mutacione në majën e proteinës, pjesa e virusit që ndihmon në krijimin e një pike hyrëse për koronavirusin për të infektuar qelizat njerëzore, transmeton Telegrafi.

Në krahasim, varianti Beta dhe Delta kanë përkatësisht tre dhe dy mutacione. Ky i fundit e ka origjinën në Indi dhe shkaktoi valën e dytë shkatërruese vitin e kaluar.

“Lajmi i vetëm i mirë është se mund të zbulohet nga një test PCR”, shtoi de Oliveira. Mutacionet shoqërohen me rritjen e rezistencës së antitrupave, gjë që e bën virusin më ngjitës.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha se po “monitoron nga afër” variantin e raportuar dhe pritet të takohet gjatë ditës së sotme për të përcaktuar nëse duhet të caktohet një variant “interesi” apo “shqetësimi”.

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI