Lajme

Hapja e shkollave mund të jetë beteja më e vështirë në luftën kundër koronavirusit

Covid-19 ka shkaktuar humbje të mëdha në gjithë botën, duke filluar nga humbja e jetës së njerëzve, humbjet e vendeve të punës dhe një shkrirje e përhapur ekonomike e shkaktuar nga bllokimet në shkallë të gjerë.

Megjithatë, është gjithnjë e më e qartë se vuajtja që do të shkaktojë ky virus vetëm ka filluar, dhe grupi që duket se ka të ngjarë të merret me pasojat e kësaj tragjedie më gjatë janë më të rinjtë në shoqërinë tonë.

Të martën Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, paralajmëroi se bota përballet me një “katastrofë gjenerative”, sepse mbyllja e shkollave po i privon fëmijët nga arsimi i tyre.

“Kthimi i studentëve në shkolla dhe funksionimi i institucioneve duhet të jetë një përparësi kryesore”, tha Guterres, duke paralajmëruar se vendimet e marra tani “do të kenë ndikim në qindra miliona të rinj” për dekadat e ardhshme.

Një vend që përpiqet ta trajtojë këtë çështje më shpejt sesa më vonë është Gjermania.

Të hënën, shkollat ​​në shtetin gjerman Mecklenburg-Vorpommern hapën dyert e tyre për nxënësit për herë të parë që nga marsi; të gjithëve u kërkohet të zbatojnë udhëzimet për distancimin shoqëror dhe higjenën, dhe rregullat për ta përdorur maskën.

Studentët në të gjithë Gjermaninë pritet të ndjekin gjurmët e tyre në javët e ardhshme – të gjitha shtetet e Gjermanisë kanë treguar që ata duan që mësimet brenda të rifillojnë, por udhëzimet për maska dhe distanca sociale për nxënësit dhe mësuesit ndryshojnë nga shteti në shtet.

Që nga fillimi i pandemisë, Gjermania është vlerësuar për programin e saj të testimit efikas dhe të gjerë të gjurmimit të kontakteve. Një ashpërsi e tillë u ka lejuar shteteve gjermane të reagojnë shpejt ndaj shpërthimeve lokale, shkruan “CNN”, përcjell albinfo.ch.