Kosova

Kosova, me kërkesë zyrtare Serbisë për zbardhjen e fatit të personave të zhdukur

Kryetari i Komisionit Qeveritar për Personat e Zhdukur, Andin Hoti, ka bërë të ditur se Kosova ka filluar me kërkesat e saj ndaj Serbisë për zbardhjen e fatit të personave të zhdukur.

Hoti tha se në shkresën e parë zyrtare drejtuar Serbisë, Kosova ka kërkuar arkivat që do të ndihmojnë në zbardhjen e fatit të personave të zhdukur me forcë gjatë luftës.

“Ne kemi kërkuar nga Presidenti i Serbisë të gjitha informacionet, përfshirë edhe ato të klasifikuara, për Komandën e Brigadës së Motorizuar të 37-të të Ushtrisë Jugosllave. Kjo brigadë, përveç tjerash ka kryer krime në regjion të Drenicës. Nga masakrat e kryera në fshatrat e Drenicës nga kjo njësi, ka ende civilë shqiptarë të zhdukur”, tha Hoti.

Ai tha se është e natyrshme që shkresa e parë të fillojë me Drenicën, pasi sipas tij, pikërisht në Drenicë Serbia ka filluar me krimet masive ndaj popullit shqiptar.

Në letrën e Komisionit Qeveritar të Kosovës për Personat e Zhdukur kërkohet qasje e plotë në informacione të besueshme dhe të sakta që ndihmojnë në gjetjen dhe identifikimin e personave të zhdukur gjatë periudhës 1 janar 1998 – 31 dhjetor 2000.

“Kjo përfshin të gjitha materialet, ato me status të klasifikuar, nën zotërimin e institucioneve të të dyja palëve, të lidhura me këtë kontekst dhe të vë në dispozicion të gjithë dokumentacionin vendas dhe ndërkombëtar me rëndësi për përcaktimin e fatit të personave të mbetur të zhdukur”.

“Dhënia e qasjes së plotë në këtë material do të shërbente për të zbuluar rrethanat e vrasjeve dhe transferimin e eshtrave të shqiptarëve të Kosovës të zhdukur me forcë dhe do të kontribuonte drejtpërdrejt në zgjidhjen e fatit të zhdukjeve të mbetura me forcë në rajonin e Drenicës, për të mbyllur vuajtjet e tyre”, thuhet në deklaratë.