Kosova

Politikanë të huaj kërkojnë reagim ndaj Serbisë në një letër drejtuar BE-së dhe SHBA-së

Presidenti i Serbisë Vuçiq po përshkallëzon gjithnjë e më shumë tensionet me Kosovën. Perëndimi po frenon kritikat – një qasje që politikëbërësit e jashtëm thonë se nuk funksionon më.

Politikanët kryesorë të huaj nga vende të ndryshme perëndimore i kanë bërë thirrje BE-së, SHBA-së dhe Britanisë së Madhe që të merren më në mënyrë kritike me presidentin serb Aleksandër Vuçiq. Në përshkallëzimin e konfliktit ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, ata shohin shumë indulgjencë në pozicionin e Beogradit, shkruan tagesspiegel, transmeton albinfo.ch.

“Përpjekjet e Serbisë për të prishur zgjedhjet demokratike në Kosovë duhet të denoncohen publikisht si ndërhyrje e huaj dhe duhet të ndërmerren veprime konkrete për ta mbajtur Serbinë përgjegjëse nëse ajo vazhdon të minojë zgjedhjet e lira dhe të ndershme”, thuhet në letrën e ekspertëve të politikës së jashtme drejtuar Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Punët e Jashtme Josep Borrell dhe Ministrat e Jashtëm Anthony Blinken (SHBA) dhe James Cleverly (MB).

Politikani i huaj i SPD Roth është një nga nismëtarët

Letra është nënshkruar, ndër të tjera, nga kryetarët e komiteteve të politikës së jashtme të Bundestagut, Michael Roth (SPD) dhe të Senatit të SHBA, Bob Menendez. Autorët përfshijnë gjithashtu kryetarët e komitetit të punëve të jashtme të Dhomës së Komunave Britanike dhe parlamenteve të Republikës Çeke, Ukrainës, Irlandës, Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë.

Ne kërkojmë që komuniteti ndërkombëtar të mësojë nga e kaluara jonë dhe të sigurojë që ne të mos ndjekim politikë me qendër Beogradin në Ballkan.

“Asnjë politikë me qendër Beogradin”

“Qasja aktuale nuk po funksionon,” shkruajnë Roth, Menendez dhe homologët e tyre. “Ne kërkojmë që komuniteti ndërkombëtar të mësojë nga e kaluara jonë dhe të sigurojë që ne të mos ndjekim politika me qendër Beogradin në Ballkan.” Ata gjithashtu bëjnë thirrje për këtë. “të shqyrtohet një politikë e diplomacisë parandaluese për të parandaluar një përkeqësim të mëtejshëm të situatës së sigurisë në veri të Kosovës”. Ata që mbrojnë shtetin ligjor dhe demokracinë nuk duhet të qortohen.

Serbisë dhe BE-së

Zbulimet e fundit të depove të armëve në veri të Kosovës dhe raportet për kontrabandën e vazhdueshme të armëve përmes kufirit Serbi-Kosovë nxjerrin në pah “rreziqet e përshkallëzimit të mëtejshëm”, thuhet në letër.

“Kosova është një vend sovran dhe një demokraci funksionale. Ky fakt duhet të përbëjë bazën e politikës sonë të përbashkët ndaj krizës aktuale”.

Politikanët e huaj kritikojnë “pikat e dobëta”

Politikat aktuale të BE-së, SHBA-së dhe Britanisë së Madhe në lidhje me Serbinë dhe Kosovën nxjerrin në pah “pika të dobëta në qasjen tonë të përbashkët”. Është e nevojshme të “rimendohet” kjo qasje. Politikanët e huaj bëjnë thirrje për “kthim në ekuilibër dhe proporcionalitet në marrëdhëniet me Kosovën dhe Serbinë”.

Mungesa e presionit ndaj Serbisë pas arrestimit arbitrar të tre policëve kosovarë dhe dështimi për të mbajtur përgjegjësi për sulmet ndaj forcës së sigurisë së NATO-s KFOR nënvizon “mungesën aktuale të paanshmërisë në trajtimin e pikave të tilla problematike”.

Shqetësimi për afrimin e mundshëm të Beogradit me Moskën

BE dhe SHBA po ndjekin një politikë të butë në lidhje me Serbinë, kandidate për anëtarësim në BE, nga frika se Beogradi mund të ndryshojë anën e Rusisë. Qeveria e Vuçiqit nuk po merr pjesë në sanksionet kundër Moskës. Presidenti rus Vladimir Putin gëzon simpati në mesin e popullatës serbe, ndërsa shumë serbë po refuzojnë anëtarësimin e plotë të vendit të tyre në BE, gjë që nuk është parashikuar deri më tani.