Lajme

Rritja e çmimeve “ndalon” blerjet e shtëpive në Zvicër

Çmimet e shtëpive janë dyfishuar që nga viti 1998

Bumit zviceran të banesave po i vjen fundi. Kjo është pikëpamja e shumë analistëve që paralajmërojnë për norma më të larta interesi, inflacion dhe kosto të energjisë.

Çmimet e shtëpive janë dyfishuar që nga viti 1998.

Analisti i pronave Donato Scognamiglio nga firma konsulente CIFI, thotë se tregu ka arritur një pikë kthese.

Ai i tha gazetës Blick se Banka Kombëtare e Zvicrës beson se tregu është mbivlerësuar me 30% dhe normat e larta të interesit do të bëjnë presion mbi disa pronarë, përcjell albinfo.ch.

Vetëm një vit më parë, një hipotekë fikse dhjetëvjeçare ishte një për qind. Në prill të këtij viti ishte dy për qind – tani një mandat dhjetëvjeçar do t’ju kushtonte 2,85%.

Banka Kantonale e Cyrihut dhe Credit Suisse kanë ndryshuar pikëpamjen e tyre – dhe tani thonë se marrja me qira është më e lirë sesa të posedosh.