Lajme

Sa ka rrezik nga Covid+gripi

Këtë vit, me lehtësimin e kufizimeve, rreziku i kapjes së gripit + Covid është i lartë. Dhe shanset për vdekje rriten

Fjalëkalimi: vaksinohuni. Dhe jo vetëm kundër Covid, por edhe kundër gripit sezonal: sipas Jenny Harries, drejtoreshë e Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, “kushdo që infektohet me Covid dhe grip në të njëjtën kohë, do të rrezikojë dyfishin e vdekjes në krahasim me ata që do të infektohen vetëm nga koronavirusi i ri. Këtë na e tregojnë studimet e para. “Duke nënvizuar natyrën e pasigurt të parashikimeve në lidhje me sezonin e ardhshëm të dimrit (dhe gripit), Harries rekomandon që të gjithë të vaksinohen kundër gripit: për herë të parë gripi do të qarkullojë së bashku me Covid, dhe ne do të rrezikojmë të sëmuremi nga të dy”, shkruan Scan, përcjell albinfo.ch.

Është e rëndësishme të merret parasysh që, ndryshe nga vitet e tjera, këtë vit ne arrijmë në dimër me një imunitet shumë të ulët kundër viruseve të gripit: për shkak të bllokimeve të vendosura për të frenuar koronavirusin Covid, vitin e kaluar në fakt e kaluam sezonin e gripit të padëmtuar. Këtë vit, megjithatë, falë një kthimi gradual në normalitet, nuk do të jetë kështu, dhe ne do të duhet të përgatitemi për një qarkullim të dyfishtë të Covid dhe gripit. “Ne nuk e dimë se cilat lloje virale do të mbizotërojnë këtë vit, dhe ka të ngjarë që ne të kemi më shumë se një, ndryshe nga sezonet e kaluara”, thekson Harries, përcjell tutje albinfo.ch.

Normalisht, për të parashikuar se si do të kalojë sezoni i gripit në hemisferën tonë, ne shikojmë atë që sapo kaloi në hemisferën jugore: këtë vit, megjithatë, është e vështirë të bëhet një parashikim, sepse kufizimet janë zbutur kohët e fundit, dhe sepse atje janë vende si ‘Australia (e cila regjistroi zero vdekje nga gripi, krahasuar me 100-1200 në një sezon normal), të cilat kanë qenë në izolim gjatë gjithë verës. “Nëse dikush pretendon se e di se si do të shkojë, ai gënjen”, paralajmëron John Paget, nga Instituti Holandez për Kërkimin e Shërbimeve Shëndetësore në Utrecht. E vetmja siguri është dyshimi, do të thoshte Dekarti: ne vetëm duhet të presim dhe të shpresojmë që një “twindemi” (një epidemi e dyfishtë e gripit dhe Covid) nuk do të ndodhë, siç frikësohen shumë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI