Botë

Edhe Mali i Zi lehtëson masat, asnjë kusht për të hyrë në vend

Në prag të sezonit turistik, Mali i Zi liron të gjitha masat

Ngjashëm sikurse Shqipëria, edhe Mali i Zi parashikon të përfshijë në lehtësimin e masave, duke mos pasur asnjë kusht për të hyrë në vend.

Referuar agjencisë së lajmeve Xinhua, kjo vlen për të gjithë qytetarët e BE-së dhe nga Izraeli dhe kjo është vendosur në mbledhjen e qeverisë këtë të premte. Kjo vjen përpara sezonit turistik.

Po ashtu, agjencia e informimit, Xinhua citon ministren e Shëndetësisë, Jelena Borvinic Bojovic, të ketë thënë se përveç shtetasve të Serbisë, Kroacisë, Bosnjë dhe Hercegovinës, Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut, Rusisë, Ukrainës dhe Bjellorusisë, udhëtarët nga BE-ja dhe Izraeli do të kenë gjithashtu të drejtën për hyrje jo të kushtëzuar.

Nga ana tjetër, dasmat, mbrëmjet e maturës dhe festime të tjera me deri në 50 të ftuar lejohen edhe një herë, ndërsa baret dhe restorantet mund të punojnë nga ora 7 e mëngjesit deri në mesnatë. Po kështu, grupe me deri në 50 persona mund të marrin pjesë në ekskursione.

Masat parandaluese, të tilla si mbajtja e maskave të fytyrës, dezinfektimi dhe higjiena mbeten të vlefshme, ndërsa fushata e vaksinimit vazhdon.

Ministrja i tha televizionit kombëtar RTCG se 20 për qind e të rriturve të vendit janë plotësisht të imunizuar kundër koronavirusit.

Të dhënat zyrtare tregojnë se që nga 4 maji kur filloi imunizimi masiv, 234,278 doza vaksinash janë administruar në vend me një popullsi prej rreth 600,000.

Në 24 orët e kaluara, vendi regjistroi 41 raste të lidhura me COVID-19 dhe katër vdekje.

Që nga fillimi i pandemisë, 99,758 infeksione dhe 1,591 vdekje janë konfirmuar në Malin e Zi. Numri i rasteve aktive në Malin e Zi është në rënie të vazhdueshme që nga mesi i marsit të këtij viti.