Koronavirusi: çast pas çasti

BE propozon paketë të ndihmës prej 750 miliardë eurosh

Fondi do të përbëhet nga grante dhe kredi për secilin shtet anëtar të BE-së.

Komisioni Evropian propozoi të mërkurën një fond masiv prej 750 miliardë eurosh, për t’iu ndihmuar vendeve të BE-së që t’i tejkalojnë pasojat ekonomike, të shkaktuara nga kriza e koronavirusit.

Ekonomitë e të 27 vendeve të bllokut janë shkatërruar nga pandemia, por disa prej tyre kanë qenë në borxhe edhe përpara saj.

 

Ai u bë publik nga presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, e cila do të shpjegojë se si do të paguhet fondi.

“Kjo ka të bëjë me të gjithë ne dhe është shumë më e madhe se kushdo prej nesh”, i tha Von der Leyen Parlamentit Evropian.

“Ky është momenti i Evropës”, tha ajo.

Komisionari për Ekonomi i BE-së, Paolo Gentiloni, tha se fondi është një “pikë kthese”.

Megjithatë, pa miratimin e të gjitha vendeve anëtare, ai nuk mund të shkojë përpara.

Disa shtete kundërshtojnë marrjen e borxheve për vendet e tjera.